Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang

Slik stratifiserer du frø

Når man blar seg gjennom frøkatalogene leser man ofte at frøene skal stratifiseres. Hva i all verden er det?

Stratifisering er rett og slett kuldebehandling. Det handler om å gi frøene en hurtigversjon av prosessen som de ville hatt ute i naturen.

Naturen er intelligent. De fleste frø har en beskyttelsesmekanisme som gjør at de ikke vil spire før de har vært gjennom en lang periode med ordentlig kulde. Hadde de for eksempel spirt under en mild periode i oktober eller november, kunne de små plantene risikert å fryse ihjel gjennom vinteren.

Ute i naturen spirer frøene når de selv anser det som trygt.

Bare se hva som skjer i naturen. Når et frø faller i jorden, blir det liggende til vårsolen gir nok varme over en såpass lang periode at planten selv anser det som trygt å spire. Det finnes selvfølgelig unntak. Noen planter, som revebjeller, danner rosetter som klarer seg fint gjennom vinteren. Andre planter er ikke herdige i Norge, og frøene deres skal absolutt ikke stratifiseres. Om man er usikker kan man tenke på hvilke planter som naturlig frøsår seg i naturen her i Norge. Alle planter som formerer seg i norsk natur, tåler stratifisering.

Kjempeverbena (Verbena bonariensis) er en favoritt i hagen. Noen av frøene krever stratifisering, så jeg gir dem alltid et fire ukers hotellopphold i kjøleskapet før jeg sår dem i jord.

Her er en liten «oppskrift» på stratifisering:

Så frøene inne. Legg dem i en liten zip-pose sammen med vermiculit. Dusj dem lett med vann. La dem trekke til seg vannet i romtemperatur i ca et døgn. Flytt dem deretter til et kaldt sted i minimum fire uker. Kjøleskapet fungerer godt, men de fleste frø fra herdige planter tåler også mange minusgrader. De kan derfor oppbevares utendørs dersom du har lite plass inne.

Lykke til!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggere liker dette: