De av oss som dyrker innendørs har trolig stiftet bekjentskap med en av plantebabyenes verste fiender: hærmyggen. Den er liten, men den kan gjøre stor skade på plantene dine.
Egentlig er det ikke den voksne myggen som er problemet, men larvene som den legger i jorden. Når de klekkes, tygger de grådig på de små, myke stilkene til plantene som du varsomt har sådd og alet opp. Resultatet blir at flere av plantene svekkes eller dør.
I mange av posene med såjord og plantejord som du kjøper i butikken, finnes det mengder av hærmygg som venter på å klekkes. Derfor er det smart å gi jorden en runde med varmebehandling før du bruker den. Du kan enten legge den i en langpanne og behandle den i ovnen, eller gi den noen minutter i mikrobølgeovnen.

Hva med alle de nyttige mikroorganismene, tenker du kanskje. Dreper man ikke dem også?
Mikroorganismene i så- og plantejord er faktisk ikke livsnødvendige mens plantene spirer og er små. Det er helst utendørs at de gjør størst nytte. Der bidrar de til å bryte ned elementer i jorden, og med det forbedrer de den.
Innendørs kan vi selv hjelpe plantene ved å gi næringstilskudd om og når de skulle ha behov for det. (Tenk på hydroponisk dyrking; der lever plantene i vann som kun blir tilført næring).

I etterkant kan vi også tilsette perlit eller vermiculit, som gir jorden bedre struktur og drenering.

Jeg har valgt å behandle jorden i stekeovnen. Jeg fukter jorden og legger den i en ildfast form med lokk. Deretter stekes den i 140 grader i ca. 45 minutter. Når den er ferdig behandlet, legger jeg den over i en lukket beholder, der ingen insekter får slippe til.
Har du erfaring med denne måten å behandle jorden på? Eller synes du det er unødvendig? Skriv gjerne i kommentarfeltet!
Har du erfaringer med hærmygg? Har du eventuelt andre tips å dele?
LikerLiker