Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang

Derfor setter jeg såjord i stekeovnen

De av oss som dyrker innendørs har trolig stiftet bekjentskap med en av plantebabyenes verste fiender: hærmyggen. Den er liten, men den kan gjøre stor skade på plantene dine.

Egentlig er det ikke den voksne myggen som er problemet, men larvene som den legger i jorden. Når de klekkes, tygger de grådig på de små, myke stilkene til plantene som du varsomt har sådd og alet opp. Resultatet blir at flere av plantene svekkes eller dør.

I mange av posene med såjord og plantejord som du kjøper i butikken, finnes det mengder av hærmygg som venter på å klekkes. Derfor er det smart å gi jorden en runde med varmebehandling før du bruker den. Du kan enten legge den i en langpanne og behandle den i ovnen, eller gi den noen minutter i mikrobølgeovnen.

Såjord kan inneholde egg fra ulike insekter, som for eksempel hærmygg

Hva med alle de nyttige mikroorganismene, tenker du kanskje. Dreper man ikke dem også?

Mikroorganismene i så- og plantejord er faktisk ikke livsnødvendige mens plantene spirer og er små. Det er helst utendørs at de gjør størst nytte. Der bidrar de til å bryte ned elementer i jorden, og med det forbedrer de den.

Innendørs kan vi selv hjelpe plantene ved å gi næringstilskudd om og når de skulle ha behov for det. (Tenk på hydroponisk dyrking; der lever plantene i vann som kun blir tilført næring).

Her har jeg hatt jorden i en helt vanlig form

I etterkant kan vi også tilsette perlit eller vermiculit, som gir jorden bedre struktur og drenering.

Om man har lokk på etter varmebehandling, forblir jorden steril og fri for insektegg

Jeg har valgt å behandle jorden i stekeovnen. Jeg fukter jorden og legger den i en ildfast form med lokk. Deretter stekes den i 140 grader i ca. 45 minutter. Når den er ferdig behandlet, legger jeg den over i en lukket beholder, der ingen insekter får slippe til.

Har du erfaring med denne måten å behandle jorden på? Eller synes du det er unødvendig? Skriv gjerne i kommentarfeltet!

Reklame

En kommentar om “Derfor setter jeg såjord i stekeovnen

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggere liker dette: